ПРОПОЛИСОВА ТИНКТУРА

Прилага се при:

Язва - три пъти дневно 1/2 час преди хранене по 20-30 капки.

Хрема и фарингити - препоръчва се емулсия от прополисова тинктура с глицерин или рибено масло в съотношения 1:2. С тампон се намазва фарингиалната лигавица 2-3 пъти дневно, а в носа се поставят по 5-6 капки.

Хроничен бронхит - прополисова тинктура 3 пъти дневно, успоредно с инхалации с прополис 1 - 1,5 месеца.

Бронхиална астма - обичайната доза прополисова тинктура, съчетана с капки в носа и мазане на гърлото със спиртен екстракт от прополис смесен с олеозен витамин А или глицерин в съотношение 1:2 или 1:1.

Как сами да си приготвим 30% прополисова тинктура.
30гр. прополис
100ml.спирт 95 градуса
Поставяме прополиса в камерата на хладилника за няколко часа да стане твърд и ронлив. След това на дъска с ножче го настъргваме на максимално малки парченца. Поставяме го в тъмен стъклен съд, ако нямаме такъв завиваме прозрачния съд с кърпа. Заливаме прополиса със спирта и поставяме съда на тъмно и топло място. Всеки ден разклащаме съда поне по-един път. След една седмица прецеждаме тинктурата и наливаме в удобни съдове. За да запазим дълго качествата на прополисовата тинктура е необходимо да стои на тъмно или най-добре да се налее в непрозрачни шишенца. Когато купувате готова тинктура избирайте непрозрачни опаковки, защото не се знае колко дълго тинктурата е стояла на светло. 
Copyright 2011 PIP Audio      Design by PIP Audio